Voor veel mensen is het zelf aanleggen van een groendak natuurlijk helemaal nieuw. Het is logisch dat je nog met een aantal vragen zit voor je aan de slag gaat. Wij hebben een aantal veel gestelde vragen over een groendak voor je op een rijtje gezet. Wie weet vind je het antwoord op jouw vragen al op deze pagina.
Kan een groendak op elk dak?
In principe kan een groendak op bijna elk dak. Het enige wat je moet controleren is of de draagconstructie van je dak het gewicht aankan. De matten kunnen uitgerold worden op zowel een plat dak als schuindak. Bij hellende daken kan het wel tot maximaal 65 graden. De meeste daken in Nederland voldoen aan deze eisen.
Hoe zwaar is een groendak?
Voor het berekenen van de draagcapaciteit van je groendak is het handig om te weten waar je rekening mee moet houden. Gemiddeld weegt een groendak ongeveer 75 kg per m2. Bij een platdak is de constructie meestal minder zwaar omdat er geen ondersteuning en extra lagen nodig zijn. Als je uitgaat van 75 kg per m2, dan zit je altijd goed. Eventueel kan een bouwkundige uitrekenen of jouw dak het gewicht kan dragen.
Heeft mijn dak een waterafvoer nodig?
Ondanks dat de plantjes veel vocht opnemen heb je nog steeds waterafvoer nodig. De plantjes groeien op speciale drainagematten. Net als gewone planten mogen ze niet de hele tijd met natte voeten staan. De drainagematten zorgen ervoor dat overtollig water naar de waterafvoer gebracht wordt. Je hebt dus zeker weten een waterafvoer nodig. Als je dit niet hebt komt je dak onderwater te staan met lekkage tot gevolg. Zorg ervoor dat er een goede waterafvoer aanwezig is en controleer twee keer per jaar of deze niet verstopt is.
Wanneer kan ik een groendak aanleggen?
Er is geen bepaalde periode waarin je het groendak moet aanleggen. Voor jezelf is het wel prettig om het tijdens een droge zonnige dag te doen. De enige regel die er is dat is dat het niet mag vriezen bij de aanleg van het dak. Dit is beter voor de worteling van de plantjes.
Loop ik meer risico op lekkage door een sedumdak?
Als de sedummatten volgens de regels worden aangebracht loop je geen extra risico op lekkage. We brengen niet voor niets extra lagen aan op het dak om deze te beschermen tegen schade. Een beschermvlies is bijvoorbeeld één van de onderdelen van een groendak. Deze zorgt voor bescherming tegen lekkage.
Moet ik me planten bemesten?
We begrijpen dat het lastig is om planten op het dak te bemesten. In principe verzorgen sedumplanten zichzelf prima. Het advies wordt wel gegeven voor een langer behoud van de planten. Gebruik dan een langzaam werkende messstof. Er is ook speciale groendak voeding dat je kan gebruiken als bemesting.
Moet ik de planten water geven?
Alleen tijdens een lange periode van droogte wordt het aangeraden om de planten water te geven. Voor de rest kunnen de planten prima voor zichzelf zorgen.
Moet ik onkruid weghalen?
De meeste sedumplanten zorgen er zelf voor dat er bijna geen onkruid groeit. Als er veel bomen in de buurt staan kan je toch overlast krijgen van onkruid. Het wordt aangeraden om 1 of 2 keer per jaar het onkruid weg te halen. Voor de rest is er eigenlijk geen onderhoud nodig.